Administrace

Práce a možnosti pro práci s obrázky na webu

V rámci systému můžete pracovat s obrázky několika způsoby a tím si přizpůsobit design webu.

20. 02. 2023 | Vít Kašpar

Background image

V rámci webu je několk možnosí, jak s nimi pracovat a na kterých pozicích se zobrazují. Ty nejčastější jsou součástí záhlaví webu, tedy obrázek na pozadí pod navigačním menu. Dalším typem jsou obrázky, které jsou součástí textu a ty poslední potom na pozadí jednotlivých bloků.

Pozice a nastavení obrázků

V rámci webu můžete nastavovat pozici obrázku na pozadí, což je dobrá možnost, jak pracovat s celkovým designem webu a upravit si ho dle vlastních preferencí.

Každý blok má možnost nastavení jak barvy, tak obrázku na jeho pozadí. V rámci obrázku je potom možné i nastavit jeho pozicování, kde jsou možnost:

  • Na střed/střed
  • Na horní/dolní střed
  • Vlevo a vpravo ve všech pozicích (nahoře/střed/dole)

Obrázek ve všech případech vyplní celý prostor, proto je dobré pracovat v případě, kdy chcete obrázek pozicovat podle sebe, pracovat s jeho vleikostí (vytvořit ho o něco větší) a tím docílit potřebného efektu a unikátního designu vašeho webu.

Pořádek v souborech

V rámci ukládání obrázků, ale platí to i pro ostatní soubory, je dobré si dlouhodobě udržet pořádek a členit si soubory do jednotlivých složek.

Vytváření složek a členění souborů v knihovně médií

Vytváření složek a členění souborů v knihovně médií

Doporučujeme si tedy vytvořit složky odpovídající hlavním částem vašeho webu. Do těchto složek potom ukládat jednotlivé soubory, které se vyskytují na webu.

Možnosti nastavení obrázků v rámci media library

Administrace sama o sobě umožňuje nějaké základní úkony při práci s obrázky. Obrázek je možné si stáhnout do počítače, zkopírovat si jeho adresu a nebo ho oříznout.

Možnosti práce s obrázky

Možnosti práce s obrázky

V rámci nastavení obrázku lze nastavit jeho název, případně alternativní popisek (ALT atribut), který určitě doporučujeme mít vhodně vyplněný (= popis obsahu obrázku). Alternativní obrázek se zobrazuje uživatelům v případě, kdy nedojde ke korektnímu načtení obrázku, případně v některých částech webu i jako doprovodný text zobrazený přímo pod obrázkem.

Background image

Doporučujeme k přečtení

Přečtěte si i další články, nebo znalostní bázi se základními informacemi na správu a údržbu vašeho webu.

Zpět do znalostní báze