SEO

Nepodceňte přesměrování stránek

Často se na to zapomíná a nebo se to nebere v potaz, ale držet si pořádek v adresách a přesměrovávat ty neplatné nebo upravené má svůj smysl.

02. 03. 2023 | Vít Kašpar

Background image

K čemu slouží a proč je dobré nepodcenit přesměrování stránek si popíšeme hned pro dva případy. První bude v případě, kdy rušíte podstránku webu, kterou už třeba nebudete potřebovat. Druhý případ se bude zaměřovat na případy, kdy se chystáte měnit web a jeho strukturu a ze starých adres potřebujete udělat adresy nové.

Rušení sataré podstránky

Pokud chcete ze svého webu odstranit nějakou podstránku, o které víte že už nebude potřeba, tak to jejím smazáním úplně nekončí. Tedy, nekončí v ideálním případě. Takovou stránku byste měli správně přesměrovat buď na ekvivalentní novou stránku a nebo na její nadřazenou.

Jako příklad bych uvedl, že pokud třeba vyřadítě ze svého portfólia služeb některou, tak jí následně přesměrujete na výpis všech služeb. Pro tento případ použijete kód 301 (= trvalé přesměrování).

Kdy vlastně můžeme použít i kód 302 pro dočasné přesměrování? Jako příklad bych uvedl pozici v kariéře, která je aktuální jen po nějakou dobu, následně jí můžeme zrušit (obsadili jsme pozici) a tedy pomocí kódu 302 já nasměrujeme na výpis aktuálních pozic. Pokud po čase opět pozici obnovíme, tak přesměrování zrušíme a stránka jede dál.

Redesign webu a nová struktura

V rámci redesignu webu je dobré si nejprve udělat představu o aktuálních stránkách, které jsou vytvořené a připravit si seznam všech stránek. K tomu doporučuji využít některý z tabulkových procesorů (MS Excel nebo Google Sheet). Následně můžete vedle sebe do dvou sloupců postavit nové a staré URL adresy a do sloupce třetího si napsat kód přesměrování (200 = stejá adresa a není potřeba nic řešit, 301 = budeme přesměrovávat trvale a nebo 302 = budeme přesměrovávat jen dočasně).

Pro získání seznamu podstránek webu lze použít různé nástroje, např.:

Když už máme představu o konkrétních podstránkách starého a nového webu, vytvoříme si tabulku, kde si přiřadíme původní a nové URL adresy k sobě. Pokud se liší, stanovíme si kód přesměrování.

Ukázka přípravy tabulky s přesměrováním URL adres

Ukázka přípravy tabulky s přesměrováním URL adres

Jak nastavit přesměrování v administraci?

Teď k tomu podstatnému a sice, kde a jak přesměrování v administraci nastavit. Pro nastavení přesměrování využijte modul Přesměrování.

Nastavení záznamu o přesměrování URL adres

Nastavení záznamu o přesměrování URL adres

Pro každé jedno přesměrování je potřeba vytvořit nový záznam. Záznamy zadáváme vždy s úvodním lomítkem /url-adresa a to jak pro původní, tak i cílovou adresu.

Na co si dát pozor?

Po nějakém čase a větším počtu přesměrovaných stránek mezi sebou se můžete ztratit v tom, co kam doopravdy vede a nevědomě tak vytvoříte nekonečnou smyčku. Co to znamená? To že stránky mezi sebou vytvoří okruh, který se bude přesměrovávat až do nekonečna, např.:

  • /stranka-1 -> 301 -> /stranka-2
  • /stranka-2 -> 301 -> /stranka-3
  • /stranka-3 -> 301 /stranka-1
  • a tak pořád dokola...

Tento problém se potom na webu objeví jako hlášení prohlížeče "Příliš mnoho přesměrování" a k nezobrazení cílové stránky a zastavení procesu přesměrovávání.

Background image

Doporučujeme k přečtení

Přečtěte si i další články, nebo znalostní bázi se základními informacemi na správu a údržbu vašeho webu.

Zpět do znalostní báze