Tipy

Úprava videa pro web

Umístění videa na web má svoje zákonitosti a není tak vhodné nahrát video třeba přímo z mobilního telefonu. Aby video fungovalo všem, je potřeba mp4 formát a rozumná velikost.

22. 02. 2023 | Vít Kašpar

Background image

Pro samotnou editaci videa můžete použít hned několik nástrojů, které mohou být už dopředu nainstalované ve vašem počítači. Nezáleží tak na tom, jestli používáte MAC a nebo klasické PC. Pokud už s některým software umíte pracovat, tak určitě zvolte právě ten.

Pro ty ostatní případy doporučuji využít ty, které jsou k dispozici online. Proč? Nemusíte je instalovat, je snazší je najít a hlavně základní úkony je z pravidla možné provádět zdarma.

Konvertor online

Jako první bych vzal v potaz online konvertory, které z pravidla vyřeší jak kompresi, tak velikost videa. Jako vyzkoušený doporučujeme cloudconverter, který umožňuje jak převody mezi formáty, tak změny velikostí a další úpravy. Vše zabere opravdu malou chvíli a získáte přesně to, co potřebujete.

Střih videa

Pro samotný střih videa potom můžete použít, námi již dříve zmiňovanou Canvu. Pro potřeby vytvoření videa, například pro vložení na pozadí webu, bude pro vás naprosto dostačující.

Samotné video stačí naimportovat do knihovny, následně vložit na pracovní plochu a následně začít stříhat. Pokud nevíte jak, stačí si video kopírovat a ořezávat jednotlivé záběry.

Výstupem by mělo být video ve formátu .mp4, které nebude delší než 20-30s. Datová velikost hraje samozřejmě zásadní roli a tady bych doporučil šetřit co to půjde. Obecně bych doporučil nepřesahovat 10MB, ale 15MB video se dá skousnout.

Vložení videa na pozadí

V rámci administrace existuje blok, který vložení videa na pozadí umožňuje. Vše, co musíte udělat, je nahrání souboru do admistrace v rámci bloku Hlavička s videem.

Výměna videa na pozadí bloku

Výměna videa na pozadí bloku

A to je vše, co je potřeba udělat pro to, aby jste v záhlavý webu měli pěkné videa na pozadí.

Background image

Doporučujeme k přečtení

Přečtěte si i další články, nebo znalostní bázi se základními informacemi na správu a údržbu vašeho webu.

Zpět do znalostní báze